VW TDI forum, Audi, Porsche, and Chevy Cruze Diesel forum banner

2015 TDI - Błąd P2237 Lokalizacja O2?

18K views 11 replies 5 participants last post by  vwduck  
#1 ·
Mam przerywany (coraz częstszy) kod P2237. W salonie VW sprzedano mi czujnik O2 o numerze części 04L-906-088-HT. Który z tych dwóch czujników na zdjęciu go zastępuje? Żaden z nich nie wygląda na idealne dopasowanie do tego, co otrzymałem z VW Parts. Ściana grodziowa znajduje się po lewej stronie na zdjęciu. Dziękuję za pomoc.

Attachments

#3 ·
Czujnik po prawej stronie jest pokryty szarą silikonową rurką z czarnym opaską zaciskową (świadczy to o tym, że został już wcześniej wymieniony). Przewody czujnika wchodzą do środka…

Przetnij czarną opaskę zaciskową. Zwiń silikonową rurkę, odłącz przewód. Wyjmij stary czujnik O2. Upewnij się, że smar zapobiegający zapiekaniu jest nakładany TYLKO na gwinty. Usuń nadmiar smaru z czujnika za pomocą rozpuszczalnika. Dokręć zgodnie ze specyfikacją.

#7 ·
Czujnik po prawej stronie jest pokryty szarą silikonową rurką z czarną opaską zaciskową (świadczy to o tym, że był już wcześniej wymieniany).
Przewody czujnika wchodzą do środka…

Przetnij czarną opaskę zaciskową. Zwiń silikonową rurkę, odłącz przewód. Wyjmij stary czujnik O2. Upewnij się, że smar zapobiegający zapiekaniu się czujnika jest nałożony TYLKO na gwinty. Usuń nadmiar smaru z czujnika za pomocą rozpuszczalnika. Dokręć zgodnie ze specyfikacją.
A1979CORVETTE: Czy jest szansa, że możesz zamieścić zdjęcie (lub 2 lub 3) lokalizacji tylnego czujnika O2? Dzięki.

#10 ·
Usunąłem ten sam czujnik, włożyłem go do miski z preparatem do czyszczenia wtryskiwaczy paliwa, przymocowałem do szlifierki mimośrodowej i pozwoliłem mu działać przez kilka godzin. Wypłukałem go środkiem do czyszczenia gaźników, przedmuchałem sprężonym powietrzem, zamontowałem w samochodzie i przejechał już ponad 10 tys. mil bez problemu. Najtańszy zamiennik, jaki znalazłem, kosztował 100 dolarów na eBayu. Preparat do czyszczenia wtryskiwaczy paliwa był w promocji za 2 dolary w autozone... Wszedłem w strefę i, po raz pierwszy, byłem zadowolony z zakupu...