VW TDI forum, Audi, Porsche, and Chevy Cruze Diesel forum banner
1 - 4 of 3 Posts

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Vw passat b5 1.9tdi 5sp manual

While investigating my all over vibration whilst accelerating which I had down as oil on the clutch as my rear oil seal is leaking I found that one of my driveshafts were shot and an engine mount leaking.
Great it's not the clutch it something easier.

So I got 2 new driveshafts, 2 engine mounts and 2 gearbox mounts all from Autodoc and all made by Ridex. I installed them yesterday with not much problem, ran the engine to settle them before tightening everything back up, great I thought this is gonna be like a new car.

No, not great, I now have a much worse vibration than before at tickover throughout the whole car it never vibrated before on tickover just when driving, and it only slightly gets better if I rev or drive it but its still there. The vibration under load has gone from the driveshaft so that's something I suppose.

I've messed with the snub mount,(it's a v6 one fitted 3 years ago) had it cental not touching anything and pressed it up and down makes no difference at all.

Timing, injectors all good.
It can only be the mounts as nothing else has changed

Is there something I'm missing here im at a loss, any help appreciated.
Cheers

Sent from my SM-G980F using Tapatalk



Sent from my SM-G980F using Tapatalk
 

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Discussion Starter · #3 ·
So I've reset all the mounts again just to make sure.

The vibration goes away all the time it's on jack stands, as soon as its lowered back down the vibration comes back but more from the steering wheel now.

It is worse at idle but is there throughout the rev range

All of the suspension components have been replaced this year.

I've been underneath with it running and the only thing vibrating is the exhaust and that's not touching anything.

Anyone got any ideas of what is happening, it is driving me mad.

Sent from my SM-G980F using Tapatalk
 

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Had to look up Ridex parts to see that they're not (seem not to be) poly-based: polyurethane stuff is harsh.

You're really going to have to methodically sleuth this out.. Take a piece of wood (or stethoscope) and start going all around to find where the source of the vibration is coming from. You'll find it.

In one car I had - a MKIV TDI Golf- I had this horrible shudder/vibration. Thought the clutch was going. While doing some other diagnostics with the hood open I discovered that when the cooling fan came on is when the shudder/vibration was happening. The fan had a broken part of its outer ring: it was a car that was relatively new to me. One would not believe how much this transmitted through the car: it was literally like a clutch that was disintegrating!
Thanks for your reply any advice is helpful.
I have done the stethoscope thing and got vibration from the exhaust it has a decat which vibrates from the flexi onwards and power steering pump (I've ordered a new one) but that was with the car on jack stands. I'm going to borrow or buy some ramps as I just don't get the same vibration as when it's on the ground.
Much appreciated

Sent from my SM-G980F using Tapatalk
 

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Update

Got 2 second hand mounts and brackets with the correct part numbers swapped them over and the vibration is less, not a great deal but much better especially when the car is warmed up. Hooray!

The new mounts I installed were not the make I ordered, they were sent as a replacement which I never checked as the boxes were the same, and made by a company called Stark (no not the Ironman one unfortunately) and they were very stiff and didn't fit properly but couldn't tell as I never took the brackets right off.
Here's a picture of the mounts and you can see where they didnt sit flush or line up properly. Lesson learned.

So now it's gonna be clutch, dmf and oil seal in the next month as I think that's where the rest of the vibration is coming from.




Sent from my SM-G980F using Tapatalk
 
1 - 4 of 3 Posts
Top