VW TDI forum, Audi, Porsche, and Chevy Cruze Diesel forum banner
1 - 4 of 4 Posts

· Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Hey all, I need some help
Recently got my first VAG, a seat toledo tdi. 1998 110hp version. It was great for the first two weeks then developed a starting problem. Cranks but won't fire.
Changed fuel stop solenoid, no joy, removed fuel stop solenoid and blanked off (just in case), still no luck.
Replaced fuel stop solenoid, then noticed that after leaving ignition on for anything up to 12 minutes, the fuel pump would suddenly clunk and the car would start and run fine. As the fuel pump clunked the glow plug light momentarily came on. Kind of indicated a power issue so relay 109 was replaced with a brand new unit.
Still the same problem, have to wait anything up to 40 minutes with ignition on before the glow plug flash indicating that all is well and the car will start. Unfortunately today it only managed 2 miles then cut out (first time i'd experienced this as usually once it started it was as good as gold and could be turned off and instantly restarted without issue).
The relay 109 stayed energised (audible click and can feel the changeover with my hand on it) while the fuel pump and glow plug light went mental, pulsing on and off. would crank and fire if you were lucky enough to coincide a crank between the spaz attacks but would only be useful for a few seconds before the next attack killed it.
Eventually the battery went flat after half an hour of attempting a useful amount of running time and only about 20 metres of movement.
Thats where I'm up to right now, AA had a look, and after refusing to believe everything i'd done and redoing the obvious (fuel stop solenoid, extra 12v feed to relay 109 to energise, ecu has power, no dash faults at all) towed it home. I need help.
I have no manual or wiring diagrams, only just found out that it's based on a mk4 golf (a big thankyou to this website as noone else has given me even that much information). I'm going to try to locate and pull the ecu tomorrow (water in wiring?) but does anyone have a wiring diagram or any more ideas.
I wonder if i supply a separate 12v and gnd to the fuel pump would that be enough, need to know the pinouts on the connector to the fuel pump. That won't help the glow plug light which might be an indication that the ecu outputs are all disabled until then. I don't know what is controlled when and what else (that I can't see) is also changing state at the same time as the pump and lights.
Obviously all the components can and do work as when it eventually allows it to fire it drives really well and pulls fine, til it now cuts back out again. But it means it's not missing, not down on power, it's not even unhealthily noisy.
Any suggestions welcomed, many thanks
 

· Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Thanks for the response, 70% sure i've found it.
Ecu was "furred up" with deposits externally, connections were clean and dry.
I pulled the ecu apart (snapping heads off of 3 out of 4 torx bolts, yippee) and found the water furring wasn't limited to the outside, the seal silicon was still gooey as if it had never properly gone off and obviously wasn't sealing properly. The board was dry but lots of areas have had water ingress at some point, so bad that some components legs had started to rust.
I resoldered the worst five and threw the board back in the car (minus the case) and it worked perfectly.
So it is now on its way to The Ecu Doctor Ltd to have a proper refurb and reseal, hopefully that'll be the end of my problems with it.
Well, once i've sealed the bottom of the windscreen to splash panel better and created and fitted a channel to divert extra run off away from the ecu and main harness (which was soaking wet as it sits in the bottom of the deepest part, genius)
MINT
 

· Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Now have a new problem, if anyone can help.
The ecu is apparently beyond repair, now leading me to search for a second hand refurb unit.
Does the unit have to be coded to match the car or are these units generic and swappable.
bosch part no is 0281001926
Does anybody know of someone reliable to source one from?
many thanks
 

· Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Thanks for all the help,
I think i'll have to just bite the bullet and buy an ecu to see what happens.
The car cranks without the ecu in and doesn't show an immobiliser light on the dash, does anyone know if that's an indication what type it is and whether the ecu is coded to the vin?
Cheers
 
1 - 4 of 4 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top