VW TDI forum, Audi, Porsche, and Chevy Cruze Diesel forum banner

1 - 6 of 6 Posts

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter #1
I have been dealing with this issue for a while and am running out of options.

I think I have narrowed it down to coolant temp. sensor. Not that it's bad, because I have tried three new ones in the process, but that I will install a switch with a resistor that will 'fool' the ECU and increase the starting amount of fuel. I have come to this conclusion after I wasn't able to find any information on how to increase starting fuel quantity with VCDS and that if I disconnect the cable from the coolant temp. sensor, the car will fire right up but it will rev too high for a second.

Any advice on how to do this a more proper way (software adjustment) is appreciated. Also, if you have done something similar to the fix I described above, I would like to hear your input on the resistor type.

Thanks!

:panic:
 

·
Premium Member
Joined
·
23,902 Posts
You can adjust glow plug duration on the 2000 through VCDS adaptation. Try this: look at engine measuring blocks on a cold (overnight) engine. All sensor values should show ambient.
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter #3
I will try that. So you are saying that once I disconnect the coolant temp sensor the car fires right up thanks to glow plugs and not extra fuel? hmm I thought it was extra fuel since the car will spike up in RPMs for a second. I will definitely see what my ambient temp is and report back.

Thanks for the reply.

:nana2:
 

·
Premium Member
Joined
·
23,902 Posts
Well since you're in South florida, the GP should not make any difference since they don't run before engine start unless it's below a certain temp that south florida probably never sees. It could be some sensor problem, also check the fuel IQ (see the faq)
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter #5
That's what I was thinking...but if I do unplug the sensor the glow plugs will be active...
I have played with IQ (hammer mod) a lot and found the current condition being the least evil.
Which sensor could I be missing. I have changed numerous coolant temp. sensors, fuel temp sensor, new seals on top of inj. pump and pump's head. I just wish there would be a known mod for 'choke' on ALH TDI. I probably need a new inj. pump, my car has over 200k now. But what bugs me that the car runs soo good, it doesn't miss a beat. Do you think VW stealership could adjust starting IQ with their software?

Ivan

:bowdown
 

·
Premium Member
Joined
·
23,902 Posts
When was the timing belt last done? How is the injection pump timing? You can advance timing through VCDS, see the timing belt part 2 article. Have you checked the wiring to the coolant temp sensor?
 
1 - 6 of 6 Posts
Top